Send oss en forespørsel

Tips om utebelysning

Tid for utelys – Det går mot høst og mørkere kvelder, men med godt utelys kan du ennå ha mye glede av utearealene rundt hus eller hytte. Med riktig utebelysning skaper du samtidig en vakker ramme rundt huset.

tips om utebelysningHvis du går med planer om å installere utelys hjemme eller på hytta, er høsten rette tidspunkt. Gjør du alvor av planene om utelys nå, kan du glede deg over nyvinningen hele høsten og utover vinteren. For de aller fleste spiller estetikk og trivsel en viktig rolle når utelyset skal velges. Med vakker utebelysning skaper du liv og stemning rundt huset der hvor det ellers ville ha skumret utover høstkveldene.

For mange av oss spiller utebelysningen en viktig rolle i denne perioden, fordi vi driver med så mange aktiviteter rundt huset. Vi rydder opp etter sommeren, vi sitter ute på varme kvelder, og barna leker rundt huset. Også når kveldene blir kaldere og vi trekker innendørs, har utebelysningen sin funksjon. Huset blir lyst opp for de som går forbi, og utelyset blir en del av husets visuelle identitet. Å lyse opp huset sitt i det mørke halvåret er et særnorsk fenomen.

I andre land brukes utebelysning ofte for å skremme vekk uvedkommende. Det er ikke uvanlig at utelyset står i kontakt med bevegelsessensorer, som automatisk slår på lampene når noen nærmer seg huset. Selv om vi velger å la lyset stå på, kan også dette være med på å holde innbruddstyver borte. Utelampene skal tåle vær og vind. Bor du i kyststrøk eller andre områder med hardt vær, bør du kjøpe modeller med god maling som ikke flasser av.

Et problem med «billiglamper» er at de ofte er vanskelige eller umulige å montere, fordi de er beregnet på at strømmen skal tas inn i bakkant. For å få til dette må du lede strømmen ut av veggen akkurat der hvor lampa skal henge. Mens denne løsningen fungerer bra i varmere strøk, er vi her i landet ofte nødt til å strekke ledninger langs veggen.

For å unngå å få problemer med utelysene er det viktig å være kvalitetsbevisst. Og elektrikeren er en god medspiller både når utelyset skal velges og monteres.