Send oss en forespørsel

Skap spenning med lys

Liker du de små, snertne halogenspottene, prismekroner eller rutete skjermer? Noen lamper står der mest for å dekorere. Fra andre flommer et hvitt hav av lys. Ønsker du forandring, kan moderne løsninger hjelpe deg å skape et hjem du trives i.

skap spenning med lysÅ velge lamper er ikke alltid lett. Foruten å være dekorative, skal de både sørge for at vi ser tingene rundt oss, skape en behagelig stemning og hjelpe oss med arbeid som skal gjøres.

Vi har snakket med interiørarkitekt Eli Gulbrandsen, som har mange års erfaring på området. Hun understreker at både rom og folks smak er så forskjellig at det nytter ikke å sette opp noen faste regler for hvordan et hjem bør belyses. Hennes første anbefaling er å planlegge godt. – Den største feilen folk gjør, er å gå i lampebutikken før belysningen er gjennomtenkt, sier hun.

Skal du bygge nytt bør både belysning, farger og møbler planlegges på et tidlig tidspunkt. Lys og farger henger sammen, og virkningen av dem avhenger av hva slags rom vi har. Belysning etter behov, mange synes det er vanskelig å se for seg slike ting på forhånd. Dessuten varierer behovet for lys. Nå om vinteren er naturligvis lampene viktige. Om sommeren er kanskje bare et fåtall av dem i bruk. Men også nå varierer behovet for lys etter hva vi skal gjøre.

Skal vi ha storrengjøring, trenger vi mye lys. Har vi invitert til en hyggelig kveld med gode venner og stearinlys på bordet, vil vi kanskje dempe belysningen. Løsningen kan være en trinnløs bryter. Selv om du har gammelt anlegg, kan du bytte ut gamle brytere med trinnløse. Får du også koblet flere lamper til samme krets, blir det svært enkelt å dempe belysningen. Gulbrandsen er en ivrig talskvinne for halogenspotter av forskjellige slag. I mange hjem har de danket ut gamle taklamper og lampetter. Indirekte lys gir stemning – Før var det typisk å plassere en taklampe midt i rommet. Den skulle gi mest mulig lys, men belysningen ble kjedelig, sier Gulbrandsen, som mener det ikke er nødvendig å lyse opp hele rommet like mye.

Det kan være fint å bruke indirekte lys som grunnlys. Det vil si en lampe som lyser opp i taket og reflekterer lyset videre rundt i rommet. I tillegg kan du belyse noe du ønsker å fremheve. Til dette er spotter ideelt. Å la noen kroker være litt mørkere, skaper dessuten spenning i belysningen. Det fins spotter i utallige varianter, med vide eller smale reflektorer, bevegelige eller faste, og med små skjermer for å styre lyset eller unngå blending. De er å få kjøpt som innebygde downlights, på skinner eller festet til stålwirer. – Er lyset fra disse spottene tilstrekkelig når vi skal kose oss i sofakroken med en god bok eller et håndarbeid? – Nei, da er det svært viktig å supplere med noe mer. Øynene trenger godt lys – jo eldre vi blir jo bedre. En flyttbar stålampe med konsentrert lys er en god løsning. Også på kjøkkenet trenger vi godt arbeidslys. De fleste er vel kjent med at lysstoffrør over kjøkkenbenken gir god oversikt over hva vi putter i middagen. – Hvilke andre steder kan lysstoffrør egne seg? –

Jeg anbefaler lysstoffrør der det skal arbeides, som i kjellerboden, garasjen eller hobbyrommet. Lyset gir en «flat» virkning, og gjør seg dårlig i stua, mener interiørarkitekten. Hun forteller at mange av lysrørene som benyttes dessuten gir gal fargegjengivelse. Det finnes imidlertid lysrør på markedet som gjengir fargene riktig, og det er disse rørene som anbefales brukt. Armaturer med lysstoffrør over speilet på badet finnes i mange hjem. – Ved speil bør man ha sidelys, påpeker Gulbrandsen. Lys ovenfra gir uheldige skygger i ansiktet. Og i en trøtt morgenstund kan varm og vennlig belysning på badet bidra til en myk start på dagen. I så måte er også soveromsbelysningen viktig. Her kreves imidlertid godt lys mot klesskapet. Ved sengen trenger vi godt leselys, i det minste for å få stilt vekkerklokken .

10 tips om belysning:

  1. Ta vare på øynene. En 40-åring trenger dobbelt så mye lys som en 20-åring. Er du 60, er lysbehovet seksdoblet.
  2. Halogenpærer har en gjennomsnittlig levetid på ca. 4000 timer, vanlige glødelamper rundt 2500 timer, lysrørlamper omtrent 12000 og lysrør 12000-16000 timer.
  3. Vanlige glødelamper finnes i mange varianter. Et billig alternativ til dyre utskiftninger kan være å prøve en ny type pære.
  4. Lysstoffrør og sparepærer gir et «flatt» og ofte hardt lys og passer best i arbeidsrom, garasje eller som utelys.
  5. Demping er økonomisk. En halogenpære der spenningen er redusert med 5 prosent har 50 prosent lengre levetid.
  6. Et rom med mørke farger trenger 20 prosent mer lys enn et med lyse farger.
  7. Tidsbrytere slanker strømregningen.
  8. Unngå for mange lamper der datamaskinen står. De vil gi gjenskinn i skjermen og sjenere øynene.
  9. Godt lys i trapperommet forebygger ulykker.
  10. Bruk sparepærer til utelyset. Monterer du også fotocelle, vil energiforbruket bli lavere.