7 strømtips fra eksperten som faktisk funker

Det er forventet at vi denne vinteren kommer til å se rekordhøye strømpriser som ikke går ned igjen får til våren. Vinteren betyr høyere forbruk, og for mange kan det bli en dyr opplevelse. Vi tok derfor kontakt med Rune Rosseland, daglig leder i Enøk Total AS, for å få noen tips til privatmarkedet.

Vi ser nå at som strømprisen er høy, at tiltak for energisparing viktigere enn noen gang. For privatpersoner har vi ganske konkrete tiltak som gir store utslag i forbruket. Følger man tipsene nedenfor vil man nok realistisk få besparelser på 30 – 50 %. La oss se nærmere på tipsene.

1. Varmepumpe

Har du ikke varmepumpe i hus, så skaff deg en. En gjennomsnittshusholdning sparer dette inn på 4-5 år og sparer 3000-7000 i året avhengig av husets størrelse og varmetap. La dører stå åpne til rom med varmekabler slik at varmepumpen gjør grovjobben i hele huset.

2. Ventilasjon

Ventilasjon er en av verstingene på forbrukssiden. Har du ventilasjon, så sjekk om du kan stille ned luftmengde. Anleggene kjører oftest med overkapasitet og dimensjonert for et fullt hus hele døgnet. I fyringssesongen koster dette ekstra varmeenergi og vifteenergi hele året.

Sjekke også at temperaturen er innstilt på cirka 2 grader under ønsket innetemperatur. Det er billigere å fyre resten med varmepumpen eller ved / strøm. Still gjerne inn driftstider til bruken av huset. Ingen grunn til å kjøre 24/7 på ventilasjon.

3. Varmtvann

Still temperatuten til 65 grader. Monter sparedusj eller vær oppmerksomhet på hvor lenge du dusjer. Spesielt om det er mange i huset, så utgjør det dette mye. Skru av om du skal på ferie. Dersom du skal ha kaldt vann i springen, så still hendelen helt mot høyre, slik at ikke varmtvann kommer ut i rørene.

4. Lys

Har du downlights med 12V eller 230V halogen så koster disse 3 ganger så mye å drifte i forhold til å bytte over til LED pærer. Dimming sparer strøm direkte. Det er en myte at det ikke er slik.

5. Varmestyring

Nattsenking og dagsenking av varme er smart. Det finnes mye smarte rimelige termostater på WIFI i dag, og det er betydelig mengder å hente på dette. Også varmepumper kommer med WIFI og nattsenk / dagsenk.

Et enkelt koblingsur i stikkontakten for panelovn duger også. Det er også en myte at det koster så mye å varme opp igjen at det ikke lønner seg å senke temperaturen. Når du reiser bort på ferie kan du senke huset til cirka 12 grader om du vil. Ikke særlig lavere pga. duggpunkt og fukt.

6. Ferier

Når du reiser bort på ferie kan du senke huset til cirka 12 grader om du vil. Ikke særlig lavere pga. duggpunkt og fukt. Vurder også å skru av varmtvann og stoppe / redusere ventilasjon.

7. Isolasjon

Har du et dårlig isolert hus, så sjekk opp at det ligger minst 15 cm isolasjon mot kaldt loft.

Elektro-entreprenøren Arendal

Vi har lang erfaring med ENØK tiltak for både privatpersoner og bedrifter. Hos oss finner du erfarne elektrikere og serviceledere som kan hjelpe deg med å kartlegge nødvendig tiltak for ditt hus. Vi kan blant annet hjelpe deg med varmstyring, bytting av lys og installasjon av ulike type varmekilder. 

ENØK Total AS

Vi hjelper ulike virksomheter med å redusere energi- og effektutgiftene, samt redusere sine Co2-utslipp. De fleste virksomheter vil kunne redusere så mye som 30 – 70 % på energi og effekt, samtidig som de blir mer miljøvennlige.